mens en zingeving

Nieuw: aanvulling in mijn zin-zoek-proces

Ik ervoer tijdens de vakantiemaanden een grote verbondenheid  in vriendschap. Het begon allemaal met het supporteren voor onze Belgische duivels. Hoewel voetbal mij nog nooit interesseerde heb ik wel ervaren dat dit echt mensen op een vriendschappelijke manier  samen brengt. Ik had ook het gevoel dat iedereen veel verdraagzamer was voor elkaar. De huizen werden versierd en ik nam zelfs mijn attributen mee op vakantie. Het was echt plezierig en deze ervaringsdimensie deed mij bewust beseffen dat geluk soms in heel kleine dingen zit. Het samen op reis gaan met familie en vrienden gaf mij  ook veel vreugde en plezier.
Ik vind het belangrijk dat je met deze mensen zowel de positieve als de negatieve zaken kan delen. We konden elkaar in vriendschap ontmoeten en sterker maken. Toen we een kaarsje lieten branden in de kerk voor een familielid dat plots ernstig ziek werd besefte ik dat deze rituele dimensie zin geeft aan het leven.  De kerk was een rustplaats voor pelgrims die naar Santiago de Compostella gingen en het idee dat hier al veel mensen langskwamen om te bidden en kracht te vragen  zoekend naar de zin in hun leven gaf mij een warm gevoel. Ook ik geloof dat God me kracht geeft en mij de weg toont  om het goede te doen. 
Ik ontmoet God in mensen die goed doen,  in de schoonheid van de natuur...   en voor mij is de zin van het leven om hierover steeds opnieuw zoals een kind verwonderd, bewonderend en dankbaar voor te zijn. Dan voel ik mij gelukkig...Het is zo eenvoudig uit te drukken: Live, love and laugh !



Wat is voor jou geluk ?


Geluk maak je zelf. Soms is het leven  geen lolletje en er is een boel verdriet maar ik geloof dat het een levenskunst is om zelfs bij tegenslagen de moed nooit te verliezen. Mijn levensspreuk is problemen die je kan oplossen zijn geen problemen. Als je gelooft in jezelf ben je goed op weg. Het is elke dag opnieuw beginnen. Gelukkig zijn dat moet je leren. Voor mij is geluk genieten van de eenvoudige dingen in het leven. Familie en vrienden zijn voor mij heel belangrijk om zin te geven en gelukkig te zijn. Geluk is voor mij ook dankbaar kunnen zijn voor je gezondheid.
Het is niet toevallig dat je deze drie dingen terugvindt in het gelukslijstje van onderstaand artikel : http://www.standaard.be/cnt/dmf20120404_106

In dit artikel lees je dat 54 procent van de Belgische jongeren zich gelukkig voelt. Eén op de zeven voelt zich ongelukkig. Er is veel verdriet in de wereld, als iemand ernstig ziek is of als je ouders scheiden. Maar sommige mensen beseffen volgens mij niet dat geluk in kleine dingen zit die we moeten respecteren.

Ik koos dit gedichtje omdat het goed mijn omschrijving van geluk benadert.


Wat is geluk


Wat is geluk?

geluk is veel
geluk is weinig
geluk is lang
geluk is kort
geluk is groot
geluk is klein

maar toch wil iedereen
het allerliefst gewoon gelukkig zijn


Geluk


Geluk is die ene zonnestraal,
op een mooie zomerdag.

Geluk is die ene glimlach,
die ene glimlach van die speciale persoon.

Geluk is die ene knuffel,
die ene knuffel van je vriend(in).

Geluk is dat ene mooie moment,
dat ene mooie moment dat je samen hebt.

Geluk is eigenlijk alles wat je blij maakt.....

 


10 tips om gelukkiger te worden

Gelukkig zijn: Het ultieme doel in een mensenleven. Helaas bestaat dé formule om gelukkig te worden niet. Hieronder tien tips die u alvast aardig op weg helpen.


 
 
Stef Bos: Wat het ook is ?

Misschien is het zien 
Wat je nooit hebt geloofd  
Misschien is het leven  
Op water en brood      
Misschien is het iets      
Dat onzichtbaar wil zijn  
Het licht in de avond      
Dat langzaam verdwijnt    


Misschien is het grijs
Een stad in de mist      
En zijn het de ogen      
In een getekend gezicht  
Misschien is het stil      
Onbereikbaar en ver      
Een wolk aan de hemel
Een vallende ster     

Ze noemen het liefde
Ze noemen het God      
Ze laten het vrij          
Of ze sluiten het op      
Ze noemen het hemel      
Ze noemen het thuis
Wat het ook is          
Wat het ook is.....      

Misschien is het samen
Of is het alleen          
Alleen het licht in jouw ogen  
En hoe jij beweegt      
Misschien is het soms
De ogen gesloten      
De handen gevouwen      
De armen geopend      


Ze noemen het liefde      
Ze noemen het God      
Ze laten het vrij          
Of ze sluiten het op      
Ze noemen het hemel      
Ze noemen het thuis      
Wat het ook is          
Wat het ook is          
Jij bent het voor mij      

Ze noemen het alles
Ze noemen het leven      
Ze noemen het liefde
Ze noemen het god       
Ze noemen het samen     
Ze noemen het hemel  
Ze laten het vrij
Ze sluiten het op
Ze noemen het vrijheid   
Ze noemen het weerloos
Ze noemen het passie
Ze noemen het pijn          
Wat het ook is
Wat het ook is
Jij bent het voor mij
 
Het lied doet je nadenken… Je stelt je de vraag wat het leven juist is ? Ik vind het een mooi liedje. Stef Bos maakt het begrip zingeving duidelijk. Hij stelt de vraag voor anderen wat zingeving is  “ Misschien is er iets dat onzichtbaar wil zijn? Misschien is het wit, onbereikbaar en ver? Ze noemen het hemel, ze noemen het thuis. Ze noemen het liefde, ze noemen het God.   Maar voor Stef Bos maakt het niet uit wat het juist is jij bent het voor mij.
We zullen nooit weten wat er precies is. Ik geloof dat er iets is maar ik weet niet wat. Ik vind het heel mooi dat hij zingt “ jij bent het voor mij”  je hebt veel vragen maar je bent niet alleen.
 
 
 
 
 
 
Laura Omloop: Zijn we alleen ?
 
  •  Is er leven op Saturnus ?
  • Zijn er mensen op de maan ?
  • Is er ergens ook daarboven iemand die me kan verstaan ?
  • Zijn we alleen ?
  • Moet ik kost wat kost normaal zijn ?

Laura Omloop stelt vele vragen, ze vraagt haar af of we echt alleen zijn.  Volgens mij voelt Laura haar alleen en heeft ze het gevoel dat niemand haar begrijpt.  Soms heb je het gevoel dat je er helemaal alleen voor staat dat je zelf de keuze moet maken tussen goed of tussen slecht.  Ook al is de verleiding van het kwade soms moeilijk te weerstaan ik denk dat er  altijd iemand zal zijn om mij te helpen om op het rechte pad te gaan. Ze kunnen mij   steunen met hun eigen goede raad, maar het blijft aan mezelf om te beslissen welke richting ik uitga . Als ik me alleen voel weet ik dat ik terecht kan bij mijn ouders, vrienden en familie die mij een hart onder de riem zullen steken. Ik ben hen daar heel dankbaar voor. Mijn ouders hebben me geleerd dat iedereen zijn talenten heeft en dat je iets moet doen wat je graag doet, je hoeft niet kost wat kost normaal te zijn. 








Post-kritische Geloofsschaal

http://thomas.theo.kuleuven.be/algemeen/pkg/



 


Volgens de PKG- schaal liggen er vier waarden dicht bij elkaar met een uitgesproken waarde binnen het second naivete- veld. Dat zou willen zeggen dat ik door een periode van kritiek en vragen ben gegaan i.v.m mijn geloof, maar dat ik de ware betekenis van de boodschap herontdekt heb.  Ik kan mij daar moeilijk in terugvinden omdat volgens mij ik nog te jong ben om een kritische periode achter de rug te hebben. Ik denk dat mijn geloof nog moet groeien en ik nog vele ervaringen moet opdoen en verwerken om tot een diepere betekenis van mijn leven te komen.







Muziekfragment: Marco Borsato- De Bestemming

 
 
ik lig op m`n rug in het gras
en aanschouw de maan
ik vraag haar of zij misschien weet
waarom wij bestaan
waarom we worden geboren
en straks weer gaan
maar ze zwijgt
en kijkt me lachend aan

laat me zien
waar ik voor leef
laat me voelen
wat ik geef
één moment zodat ik weet
dat alles niet voor niets is
dat alles niet voor niets is
geweest

je kunt je eigen regels maken en bepalen
daar in ben je vrij
het spel begint en dat het eindigt is gegeven
maar daar blijft het bij
er is geen schuld maar elke stap heeft consequenties voor iedereen
en toch speel je dit spel
alleen

oh ik kan maar niet bevatten
waar en waarom ik hier ben
zoekend naar een antwoord op een vraag die niemand kent
oh ik wil dit spel best spelen
maar hoe moet dat
als ik niet weet wat het doel is
moet ik dan blind geloven
dat het zo z`n reden heeft.

dat geen mens mij kan vertellen
waarom ik dit leven leef
en dat alles hier dus neerkomt
op vertrouwen
en dat ik net dat gevoel mis

laat me zien
waar ik voor leef
laat me voelen
wat ik geef
één moment zodat ik weet
dat alles niet voor niets is
dat alles niet voor niets is
geweest
 
Marco Borsato vraagt zich af waarom we geboren worden als we straks weer gaan. Hij wil graag weten waarvoor hij leeft en hij wil één moment zodat hij weet  dat alles niet voor niets is.  Zijn tekst zit vol twijfels. Het is een vraag zonder antwoord. Waarom leef ik dit leven? Ik vind het mooi hoe hij het leven als een spel bekijkt dat begint en waarin het einde is gegeven, je kunt je eigen regels maken en bepalen daar ben je vrij in want uiteindelijk moet je het toch alleen spelen.  Je weet niet wat het doel is je kunt alleen maar je best doen en doen wat je zelf denkt dat goed is.  het is een vraag dat iedereen zich wel eens stelt " heeft mijn leven een diepere betekenis".




Don Bosco gelooft





Geloven in God en geloven in de ander. Veel van deze mensen geloven in God. Ik vind het mooi hoe de leerkracht het geloven in jezelf wil overbrengen op de leerlingen. Door hen te zeggen dat ze iets wel kunnen en hen te stimuleren om iets goed te doen krijgen ze meer zelfvertrouwen en zullen ze meer geloven in zichzelf. Ik vind het mooi dat ze als leerkracht in hun jongeren geloven, voor hen klaar staan en dat ze elkaar aanmoedigen om de anderen aan te moedigen. Ook vind ik het mooi dat iedereen een tweede kans verdiend, iedereen moet de kans krijgen om te groeien. Ik vind dat elke leerling moet beschouwd worden als een uniek wezen met zijn eigen mogelijkheden en talenten. Maar ook met zijn eigen beperkingen. En ik vind ook dat niet alleen het kind moet evolueren maar iedereen die ermee werkt. We spreken niet gemakkelijk over geloven maar het is bij iedereen aanwezig. Het is iets waar iedereen mee te maken krijgt. Niemand weet een perfect antwoord op wat geloven juist is maar het belangrijkste is dat je gelooft in jezelf. Als je in jezelf gelooft kan je in anderen geloven, je kan anderen pas graag zien als je eerst jezelf graag ziet.









MNM belt met Giel die wil monnik worden in India

Klik op de volgende link om het filmpje te bekijken: http://www.youtube.com/watch?v=PdwPXxvRjiA

Je wordt er inderdaad even stil van, Giel is een jongen van 16 jaar uit Sint-Laureins die monnik wil worden in India.  Hij wil het helemaal zelf. Toen hij 6 jaar was wou hij een monnikspij maar die heeft hij nooit gekregen. Hij wil al zijn tijd besteden aan de verlichting. Hij wil zijn geest bevrijden van alle negatieve emoties. Ikzelf geloof niet dat dat kan maar ik vind het wel mooi hoe Giel erin gelooft. Je moet respect hebben voor ieders geloof. Ik vind het mooi hoe hij het verwoord, hij wil heel graag monnik worden. Het parket ging echter in beroep en stak zo een stokje voor zijn vertrek. Er was bijkomend onderzoek nodig naar de leefsituatie van Giel. Giel moest van de rechter 30 dagen ambulant behandeld  worden in een observatie- en oriënteringscentrum.  Giel heeft alles gedaan om toch aan zijn reis te mogen beginnen en dat vind ik mooi, ik vind het jammer dat het parket een stokje stak voor zijn vertrek iedereen moet de kans krijgen om zijn geloof te uiten.

 

 
Wie kent God ?
 
Deze cartoon maakt duidelijk dat geloof eigenlijk helemaal niet uit te leggen valt. Iedereen heeft een andere kijk, niemand kan er een goed en juist antwoord op geven. God komt naar iedereen persoonlijk en op een andere manier. Iedereen probeert God te beschrijven maar is dat echt God ?
 
 
 
 
 





 
 
 



 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten