mens en natuur

Mijn ecologische voetafdruk

 
Als jezelf je ecologische voetafdruk wilt berekenen klik dan op de volgende site :
 
 
 
Wat is een ecologische voetafdruk ?
 
Twee Canadese onderzoekers introduceerden het begrip ecologische voetafdruk. We horen dit woord wel vaker opduiken in de media, maar wat betekent dit begrip eigenlijk? Het geeft weer hoeveel aardoppervlakte er nodig is om aan onze behoeften te voldoen en het afval te verwerken dat uit onze behoeften voorkomt. De ecologische voetafdruk wordt uitgedrukt in hectare. Wanneer een groep mensen minder verbruikt dan de aarde hen kan leveren, dan kunnen ze dezelfde levensstijl voortzetten. Verbruiken ze meer dan de aarde kan leveren, dan zullen ze de hulpbronnen van de aarde steeds verder uitputten.
Een duurzame ecologische voetafdruk bedraagt 1,8 ha per inwoner. Een Belg verbruikt gemiddeld echter 5,6 ha! Veel meer dus dan de oppervlakte die de aarde kan leveren en opnemen.  We zijn de aarde dus aan het uitputten. We tasten het milieu meer en meer aan: we vervuilen het water, putten de grond uit, meer en meer diersoorten sterven uit,...
Mijn ecologische voetafdruk zit onder het gemiddelde. Dat is niet voldoende. We moeten allemaal ons steentje bijdragen, maar hoe pak je dat aan ? Ik vind dat we niet meteen hoeven te streven naar reusachtige veranderingen. Als we kleine zaken veranderen, hebben we vaak al een resultaat dat de moeite waard is en dat echt het verschil maakt! Ik kan er bijvoorbeeld op letten dat ik de kraan niet laat lopen als ik mijn handen inzeep. Of ik kan afval sorteren zodat het kan worden gerecycleerd, ik kan minder lang douchen, licht uitdoen, deuren sluiten, tv volledig uitschakelen,...
 
 
 
 
 Artikel: Ecologische voetafdruk na Dagen Zonder Vlees verkleind met 160 hectare
 
 Nieuw: uitbreiding en diepgang op het artikel.
Ik vind het een mooi initiatief om een grotere bewustwording te creëren rond de impact van de dierteelt op het milieu. De actie spoorde de deelnemers aan om 40 dagen lang geen of minder vlees en vis te eten. Door dit artikel merk je wel dat als iedereen zijn steentje bijdraagt het wel lukt om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Ik weet niet of ik het wel zou kunnen om 40 dagen lang geen of weinig vlees en vis te eten. Ik eet dat bijna dagelijks maar ik zou dit in de toekomst wel wat meer willen weglaten. Ik zou mijn ecologische voetafdruk ook op een andere manier willen  verkleinen. Ik wil nog bewuster aandacht besteden aan het doven van lichten, het volledig uitzetten van elektrische apparaten, gsm laders niet voortdurend laten laden, wat meer mijn fiets nemen in plaats van de auto, meer een warme trui aantrekken zodat de verwarming een paar graadjes lager kan. We kunnen zelf dus ook heel wat doen om het milieu te helpen. En ik geloof dat die kleine dingen het verschil kunnen maken en onze mentaliteit  helpen te verbeteren. Het kan echt ook nog op andere manieren dan alleen maar geen of minder vlees eten. Hoewel ik meer en meer overtuigd ben dat ook dit heel veel invloed heeft en we allemaal onze verantwoordelijkheid moeten leren nemen om onze aarde leefbaar te houden.
Ik zag op een stageplaats ook heel wat leuke initiatieven om de kleuters van jongs af aan verantwoordelijkheid te geven om zorg te dragen voor ons milieu. Veel scholen hebben een MOS- logo (Milieu Op School) gekregen door initiatieven te verwezenlijken om het milieu te helpen. Ik zag op het takenbord dat er kleuters werden gekozen om bijvoorbeeld het afval van het fruit  naar de compostemmer te brengen, om er aan te denken om in de winter de deur te sluiten, om papiertjes op te rapen maar ze worden ook gestimuleerd op zoveel mogelijk koekjes en fruit in een doosje mee te brengen om de afvalberg te verminderen.
Speelplaatsen worden meer en meer groener aangekleed. Er zijn op heel wat scholen  die bomen en een speelweide voorzien. Ook moestuintjes waar kleuters en lagere- schoolkinderen in kunnen meehelpen krijgen vandaag hun plaats. Ook in onze tuin hebben we een groenten- en kruidentuintje aangelegd. Mijn papa ontwierp een gezellige tuin waar we gezellig kunnen in zitten maar waar we eveneens zorg  willen dragen voor de vogels, bijtjes die graag in onze tuin komen vertoeven. Omdat ook de bijtjes het steeds moeilijker hebben om te overleven door o.a gebruik van insecticiden hebben we ook recent een bijenhotel geplaatst. Ik denk dat het een levenshouding is die ik met de paplepel meegekregen heb om ook zelf mijn steentje bij te dragen om zorg te dragen voor de natuur.
Het is een grote wens om dit te kunnen doorgeven als kleuterjuf.
 
 
 
Artikel: Belgische voetafdruk bijna grootste ter wereld
 
 
Ik schrok ervan dat de Belgen de slechtste leerlingen zijn ter wereld. We tasten het milieu veel te veel aan. We weten intussen wel allemaal dat het niet goed gaat met ons milieu. Er wordt heel vaak gezegd dat we er iets aan moeten doen. Maar volgens mij weten  alle Belgen dat een verkleinde ecologische voetafdruk belangrijk is maar het is soms moeilijk om vaste gewoontes te doorbreken. We zijn het zo gewoon om dagelijks vlees te eten enz.
Mijn mama volgde bijvoorbeeld een cursus vegetarisch koken maar we komen er nog veel te weinig toe om dit ook echt te doen.
 
 
 
 
 Muziekfragment: GREED song
 
 
 
Dit liedje maakt duidelijk dat de mensen steeds meer en meer willen hebben. Ook al kunnen ze het niet betalen.  Ik vind het jammer dat sommige mensen echt niet weten hoe ze met hun geld moeten omgaan. Het is altijd wel leuk om iets nieuws te kopen maar het leven wordt ook steeds duurder. Daarom vind ik dat we er meer bij moeten stil staan om enkel datgene te kopen wat we echt nodig hebben. 
 
 
 
 
Filmfragment: Kalfke Willy
 

Nieuw: eigen mening op film 
 
 
Ik vind het wel een emotioneel filmpje, ikzelf zou het nooit over mijn hart krijgen om een kalfje te slachten. Maar misschien komt dit ook door het feit omdat dit kalfje ook echt een naam kreeg dat we ons daar meer mee verbonden voelden. Een ander kalfje dat niet zoveel aandacht kreeg is  ook gedood om op te eten.  Door het kijken naar dit filmpje sta je er wel meer bij stil en  vind je het eigenlijk bijna niet kunnen dat dit gebeurt.  Maar  ik vind toch dat het toch bij het leven hoort. Als we barbecue eten ligt daar vlees op dat vlees komt ergens vandaan. De kans is groot dat dat van een kalf is dat geslacht is, in stukken is gesneden en opgegeten. Ik vind dat we dus ook niet te hypocriet mogen zijn door dit volledig af te keuren zijn ofwel moeten we zelf consequenter zijn en effectief geen kalfsvlees meer eten. Misschien moeten we het net zoals in het fimpje ook met een beetje humor bekijken. We kunnen geen worstjes van de bomen plukken en koteletjes in de aarde doen groeien...
 
 
 
 
 
Tim Jackson over welvaart en groei.
 

 
 
 
 


Hij vertelt dat we onze aarde volledig uitputten om economisch te kunnen blijven groeien. We produceren steeds meer en meer, waardoor onze afvalberg steeds groter wordt en we steeds meer grondstoffen verbruiken. Om deze ketting te doorbreken zullen we drastisch het geweer van schouder moeten wisselen en leren duurzamer om te gaan met de aarde waarop wij leven. Hij staat erop dat mensen duurzamer  worden door bijvoorbeeld spaarlampen te gebruiken of beter te isoleren. Maar daarvoor moeten  mensen wel investeren en dit zien er velen niet zitten. Vele mensen denken: ' Als anderen het niet doen, waarom moet ik er dan aan meedoen' .
Ik vind dat dit ook wel zo is, één persoon kan besparen maar dit zal geen verandering brengen.  Maar als  alle mensen zo denken, verandert er niets. Vandaar dat hij ook een belangrijke rol ziet weggelegd voor de overheid.
 
 
 
 
Interview met Peter Tom Jones en Vicky Demeyere over duurzaam leven.
 
 

Peter Tom Jones en Vicky De Meyere,  schreven een boek  over de noodzaak van een overgang naar een ander maatschappelijke model om de huidige ecologische crisis te keren.

'Terra Reversa' is de titel van hun boek en betekent letterlijk ‘omgekeerde aarde’. Hiermee willen ze aangeven  een geleidelijke maar radicale omkering van het huidige wereldsysteem noodzakelijk is indien wij nog lang op deze aarde willen /kunnen leven.


Peter Tom Jones en Vicky De Meyere wonen met hun gezin in een klein rijhuis dat ze zo ecologisch mogelijk gerenoveerd hebben, ze wonen op een paar minuten van het station en hebben geen auto, in uiterste nood - en met onze twee kinderen doen ze aan autodelen, de rest gebeurt met de fiets en de trein. Ze hebben een contract met een groene elektriciteitsleverancier, ze gebruiken zoveel mogelijk spaarlampen en voor de verwarming een gascondensatieketel. Ze eten vegetarisch en vooral plaatselijk, seizoensgebonden biologisch voedsel. Ze proberen ook op het ritme van onze twee kinderen te leven, trager, plaatselijker. Geen verre vakantiereizen met het vliegtuig maar een klassieke trip naar de zee of de Ardennen. Op materieel en financieel vlak leven ze gewoon minder ambitieus. Voor hen is duurzaam leven ook een rijker leven, met een hoog levenscomfort


In hun boek zien ze ook een belangrijke rol voor de overheid weggelegd. Het boek gaat over grondige veranderingen van structuren, culturen en praktijken en dat op alle terreinen van de samenleving: economisch, sociaal, cultureel, ethisch.


Ze pleiten voor de 4 E’s:


 

enable, encourage, exemplify en engage.


 

  • De eerste E, enable, betekent : mogelijk maken, in staat stellen. Het is aan de overheid om ervoor te zorgen dat mensen zonder al te veel moeite kunnen kiezen voor de duurzame keuze. Wil je dat mensen minder met de auto rijden, zorg dan dat er goed, bereikbaar openbaar vervoer is, dat er veel en veilige fietspaden zijn, enzovoort
  • De tweede E staat voor encourage of aanmoedigen.:  Zorg ervoor dat mensen financieel beloond worden voor duurzaam gedrag en financieel bestraft worden voor de niet duurzame keuzes. Maak dat openbaar vervoer goedkoop tot zelfs gratis.
  • Exemplify : Wil zeggen dat de overheid, maar ook alle grote organisaties, het goede voorbeeld moeten geven. De burger oproepen zich duurzaam te gedragen, maar zelf het tegenovergestelde gedrag vertonen is dodelijk voor heel het duurzaamheidsverhaal. Denken we maar aan een zeer opvoedkundig ecoprogramma op tv dat een uur later gevolgd wordt door Top Gear met zijn ophemeling van snelle en blitse auto’s.
  • Engage:  staat voor het stimuleren van engagement voor duurzame keuzes, het ‘bijschaven’ van ons wereldbeeld om duurzaam handelen te ondersteunen.
 
 
Natuur in de wereldreligies
natuur & christendom : schepping van God!
De natuur is in het christendom belangrijk. De natuur was namelijk een onderdeel van de schepping van God. De mens werd als laatste geschapen en heeft de taak gekregen deze schepping goed te onderhouden. Volgens de Bijbel, het heilige boek van de christenen, is de natuur ondergeschikt aan de mens: de mens heeft de verantwoordelijkheid over de natuur en de dieren.
Dit betekent niet dat de mens alles mag vernietigen. God is eigenaar van de natuur, maar de mens moet er voor zorgen als een rentmeester. Veel christenen zien in de natuur het bewijs voor het bestaan van God. Zoiets moois als de natuur kan niet zijn ontstaan vanuit een oerknal. Daar moet een schepper aan te pas zijn gekomen.
natuur & boeddhisme : respect !
Boeddhisten zien de aarde als een levend wezen met zorgzame eigenschappen. De aarde geeft ons een plek én wat nodig is om te leven. Als wij als mensen goed met elkaar samenwerken, dan is Moeder Aarde gezond.
Boeddhisten zien zichzelf als onderdeel van de natuur. Mensen zijn slechts een draadje in het web van het leven. Andere belangrijke draden zijn de dieren en de planten. Als je de andere draden van het web kapot maakt of vernielt, heeft dat invloed op de samenstelling van het web waar jouw bestaan van afhangt. De mensen moeten zich bewust zijn van hun afhankelijkheid van de lucht, de zon, de aarde en de regen. Ze moeten inzicht hebben in de relatie tussen de mensen, de planten, dieren en alle andere levende wezens. Boeddhisten wordt daarom aangeraden om met de natuur heel respectvol en voorzichtig om te gaan. Milieuvervuiling of op een andere manier schade toebrengen aan de natuur gaat in tegen de aard van het boeddhisme. De natuur is alles wat groeit en bloeit.
natuur en islam:  natuur beschermen!
Islamieten beroepen zich op het heilige boek van de islam: de Koran. Er zijn vele soera’s in de Koran die getuigen van het belang van andere levende wezens. In een van de soera’s wordt beschreven dat alle bomen en planten de eer van Allah bezingen. Mohammed liet bomen planten en liet in een bepaald gebied niet toe dat er bomen werden gekapt. Een goede moslim neemt zijn verantwoordelijkheid naar zijn naasten en omgeving. Wie zijn naasten en omgeving te kort doet, moet uiteindelijk in het hiernamaals verantwoording afleggen.
 
 
Hoe groen ben je zelf?

Ben je een gelaten ontkenner of een onschuldige wachter? Of eerder een geremde hoper of groene doener? Een onderzoek van Ann Jacques en Hilde Walravens van de KH Leuven de kloof tussen attitude en gedrag rond mobiliteit en wonen in Waals- en Vlaams-Brabant. Daaruit blijkt dat we de bevolking in vier groepen kunnen onderverdelen.
De onschuldige wachter:
Ze zijn goed op de hoogte, maar het minst van allemaal bereid om een inspanning te doen. Ze vinden dat de overheid meer moet doen. Maar op het vlak van energiegebruik is hun gedrag toch milieuvriendelijk.
Mijn papa gaat  meestal met de auto naar het werk en voert ons tot aan het station. Hij is op de hoogte en beseft dat het milieuvriendelijker zou zijn om  allenmet de fiets te gaan maar de praktische voordelen wegen  soms door zoals niet nat worden als het regent, op tijd komen op je werk, en wij op school  gekozen worden boven de inspanning om  effectief  met de fiets te gaan.
De geremde hoper:
Ze vinden milieu belangrijk en zijn bereid om een inspanning te doen, maar dat weerspiegelt zich niet in hun gedrag.
De bakker is op 3 kilometer van mijn huis en ik zou perfect met de fiets kunnen gaan winkelen. Het zou ook beter zijn voor het milieu, want zo is er minder CO2 uitstoot. Maar toch ga ik met de wagen.
De gelaten ontkenner:
Wil niet en doet niets . Ze geloven niet dat hun gedrag invloed kan uitoefenen op het milieu. De wetenschap zal volgens hen het probleem wel oplossen. Deze persoon weigert bijvoorbeeld zijn afval te sorteren en dumpt al zijn afval in dezelfde zak!
De groene doener:
Ze vinden milieu belangrijk en dat uit zich ook in hun gedrag. An en Jan verbouwen hun huis tot een energie-arme woning. Ze maken gebruik van zoveel mogelijk energiebesparende maatregelen, bijvoorbeeld: heel veel isolatie, zonnepanelen, spaarlampen, …
Ik zie mezelf een beetje als de onschuldige wachter en de geremde hoper.  Ik ben ervan op de hoogte dat het helemaal niet zo goed gaat met ons milieu. Op het vlak van energiegebruik let ik erop dat de lichten niet branden als dat niet nodig is, dat de televisie volledig uitgeschakeld wordt als niemand kijkt. Als ik ergens naar toe moet neem ik nog iets te weinig  de fiets ook al weet ik wel dat dat beter zou zijn.




Muziekfragment: The climate song

 
Met dit liedje wordt duidelijk gemaakt dat er echt iets moet gedaan worden aan de opwarming van het klimaat. Iedereen kan zijn steentje bijdragen maar het moet wel nu gebeuren. " Do it now!" Het is nog niet te laat. Ik vind het een mooi  initiatief en ik hoop dat door dit clipje de wereld echt beseft dat er iets moet gedaan worden aan het klimaat. Als iedereen zijn stem laat horen zullen de mensen wel beseffen dat er iets aan gedaan moet worden.


Cartoon


 
Deze cartoon is niet om mensen te laten lachen maar het zet mensen aan tot nadenken.
We zijn al ver gevorderd in onze ontwikkeling maar door ons huidig gedrag tonen we geen respect voor de natuur. We moeten respect tonen voor de natuur en de omgeving waar we in leven om ons verder te kunnen ontwikkelen en verder te leven.
 
 






Campagnefilm: 'Klimaatpraat van Bart Cannaerts'




Bart Cannaerts maakt met zijn filmpje duidelijk wat de opwarming van de aarde juist betekent.  Hij legt uit dat de opwarming van de aarde super erg is. Met behulp van beeldmateriaal maakt hij zijn filmpje aangenaam. Het is duidelijk voor alle leeftijden. Zodat iedereen er iets aan kan doen. Kinderen, jongeren, volwassen het filmpje is voor iedereen bestemd. Ook de politiek moet zijn best doen.  De politiek moet nu in actie treden en daar kan iedereen bij helpen.

 

De weggooi test

Als je zelf ook eens de weggooi test wilt doen klik dan op de volgende link: http://adviesopmaat.milieucentraal.nl/MC-AoM2/MC_AoM/kb_Voedselverspilling?init=true

Mijn resultaat van de weggooi test:

Waarschijnlijk gooit u meer voedsel weg dan u denkt!  Wij gooien allemaal wel eens voedsel weg.
Op basis van deze test scoort u gemiddeld op voedselverspilling. Jaarlijks gooit u ongeveer 50 kilo goed voedsel in de afvalbak. Dit komt overeen met wat we gemiddeld in Nederland weggooien. Dat kost gemiddeld 155 euro per jaar. Voedselverspilling is een vorm van energieverspilling. Voordat een maaltijd bij u op tafel staat, hebben de ingrediënten vaak al een lange weg afgelegd. Producten worden geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt. Dit kost allemaal energie. Als u een bruikbaar product uiteindelijk weggooit, is dat allemaal voor niets geweest. Weggooien is zonde, want eten is om op te eten!
Voedselverspilling kent vele kanten. Let bijvoorbeeld tijdens het koken op dat u niet meer kookt dan de eters op kunnen. Twijfelt u of een maaltijd genoeg zal zijn, maak dan wat extra van iets dat u kunt bewaren en de volgende dag op kunt eten. Om goed inzicht te krijgen in hoeveel u weggooit, raden wij u aan het Invulformulier Voedselverspilling te downloaden. Hierop houdt u twee weken bij wat u aan eten weggooit, vervolgens rekenen wij voor u uit hoeveel kilo dit op jaarbasis is.
 Nieuw: Lieve Blanquaert duikt in afvalcontainer



Wij gooien allemaal wel eens voedsel weg, maar ik wil er proberen op te letten dat als ik kook niet te veel maak en dat ik mijn bord leeg eet. Ik besef dat de producten die op mijn bord liggen heel kostbaar zijn en dat er veel mensen zijn in de wereld die deze producten niet hebben.  Ik wil ook dankbaar zijn voor alle mensen die er mee voor gezorgd hebben dat het eten op mijn bord ligt. Ik denk aan de boeren, de winkeliers enz. In mijn gezin maken we van voeding die over is wel iets anders de volgende dag. Bijvoorbeeld als er veel aardappelen over zijn eten we de volgende dag puree en dat doen we wel met meerdere dingen. Maar toch is het een feit dat we helaas nog veel te veel weggooien. Ook winkels  willen steeds dat de rekken vol liggen en mooi ogen en gooien daardoor snel voedsel weg waarvan de houdbaarheidsdatum nog maar pas overschreden is. Veel van dat voedsel is  echter nog bruikbaar. Ik keek verbaasd naar het programma op volt waarin de fotografe Lieve Blancquaert  's nachts in een afvalcontainer duikt van supermarkten.  Ze haalt er heel veel eetbaar voedsel uit. Er wordt echt veel te veel weggegooid. Met alles wat er elke dag in de containers te vinden is kunnen we een middelgrote stad in leven houden. Ik vind dit niet kunnen en maak de bedenking waarom ze dit voedsel dan niet geven aan mensen zoals daklozen die het echt nodig hebben.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten