mens en samenleving

 Wat is er typisch aan onze samenleving? (Nieuw)  


In onze samenleving vind ik respect hebben voor elkaar heel belangrijk. Sommige mensen denken wel eens dat ze meer zijn dan iemand anders, ze voelen zich belangrijker en dat heeft soms pesten als gevolg.  Pesten is een groot probleem dat veel aandacht vraagt maar die aandacht niet altijd krijgt. Pesten gebeurt zowel bij jongeren als bij volwassenen. Sommige mensen zijn er niet van op de hoogte of willen het gewoon niet zien. Vele scholen doen hun best om het pesten tegen te gaan, ze brengen jongeren op de hoogte wat pesten is en welke negatieve gevolgen het met zich kan meebrengen.

Daaraan zie je ook dat wij in een samenleving leven waar de bevolking een zeer grote inspraak heeft. Ik vind het zeer goed dat er in onze samenleving verkiezingen bestaan zoals federale verkiezingen, regionale verkiezingen, Europese verkiezingen en gemeente- en provincieraadverkiezingen. Ik vind het ook goed dat wij in onze samenleving stemrecht hebben, zo kunnen we een beetje  onze mening uiten. Het is wel jammer dat er zo weinig informatie gegeven wordt over de doelen die de verschillende partijen opstellen. De meeste jongeren zijn daar niet van op de hoogte en weten niet op welke partij ze dan het best stemmen.

Ook geld is iets heel belangrijk in onze samenleving. Ik vind dat hier veel te veel de nadruk op ligt. Jongeren moeten op de dag van vandaag alle nieuwe snufjes hebben om erbij te horen. Volgens mij hebben ouders het moeilijk om neen te zeggen tegen hun kinderen omdat ze willen dat hun kinderen erbij horen en niets tekort komen. Voor mensen met een laag inkomen kan dit tot problemen leiden. Wat als je geen geld meer hebt om naar de dokter te gaan, of om eten te kopen. Ik vind dat je moet genieten van de dingen die je hebt. Genieten van de kleine dingen in het leven en dit hoeft niet noodzakelijk geld te kosten.

 

Wat doen wij met onze samenleving als zoveel jongeren er niet meer in willen leven ? 
Er wordt veel druk gelegd op jongeren. Je moet altijd maar presteren, Jongeren moeten steeds harder werken, meer kennen en kunnen. Sommige jongeren kunnen deze druk niet meer aan. Duizenden jongeren willen niet volwassen worden omdat ze geen mooie toekomst voor ogen zien, als je geen zin meer hebt in het leven en je hebt geen hoop meer dan  kan je dat volgens mij niet tegen houden. En ik denk dat dat komt omdat jongeren niet  over hun problemen kunnen of willen praten. Ze kroppen alles op en dat wordt te veel. Jongeren moeten leren praten over hun problemen en weten dat ze er niet alleen voor staan. Waarom  doen ze dat ? Dat is de vraag, de vraag  van iedere ouder. Dat is de vraag waar spijtig genoeg niemand een antwoord op weet...

 
 
Wat is neoliberalisme ?

Het is een economisch systeem dat gebaseerd is op een maximum aan " winst" met een minimum aan kosten en met zo weinig mogelijk concurrentie van anderen.
Als ik deze definitie probeer te ontleden merk ik onmiddellijk dat de aandacht naar " winst  maken"gaat. De manier waarop dit gebeurt komt mij egoïstisch over. Ik lees tussen de regels, ' als jij er zelf maar beter van wordt '.

Ook stelt Paul Verhaeghe ons de vraag of we moeten inleveren voor of tegen het neoliberalisme?
Er is dus duidelijk een probleem met onze samenleving die geëvolueerd is van een samenleving waar politiek, religie, cultuur en economie elkaar aanvulden tot een neoliberale samenleving waarin alles draait om geld. Als je slaagt in deze samenleving heb je dit aan jezelf te danken. Als je winst maakt dan ben je een winner! Als je niet kan aarden in dit systeem heb je dat blijkbaar ook aan jezelf te danken. De sterksten overwinnen. Anders ben je een loser.
Het is van belang dat we ons bewust zijn dat het neoliberalisme ons in zijn greep houdt. Misschien moeten we zelfbewuster worden ? Welke zijn onze idealen ? Doen wij mee aan deze prestatiegerichte, winstgevende maatschappij of leren we kinderen opnieuw opkomen voor elkaar, voor de zwakkere, voor de andere, voor degene die minder kansen krijgen door bijvoorbeeld armoede.

Als ik dit artikel lees denk ik dat je ook zelf een aantal dingen kan doen om aan een socialere  samenleving te werken. Ik denk dat we met zijn allen bewuster moeten consumeren bijvoorbeeld. Niet altijd exotisch fruit kopen maar meer fruit van bij ons. En doen we vanaf nu wat minder mee aan de wedstrijd om ter meest luxe hebben of kiezen we voor menselijke waarden ?

Als iedereen zijn steentje bijdraagt kunnen we iets veranderen. Het begint bij onszelf.
Het artikel van Paul Verhaeghe kan je terug vinden door op de volgende link te klikken:





Eerste idee bij Paul Verhaeghe
Alles draait om geld
“Niet zo lang geleden werd de maatschappij bepaald door het samenspel tussen minstens vier dimensies: het politieke, het religieuze, het economische en het culturele – waarbij het politieke en het religieuze luik de doorslag gaven. Vandaag zijn al die dimensies verdwenen: politiekers zijn voer voor Geert Hoste, over de religie kunnen we best zwijgen en iedereen is kunstenaar. Er blijft maar één dominant discours meer over, met name het economische.”

 
Ik vind dat de auteur hier wel wat overdrijft. Vele dingen zijn te koop, maar niet alles. En niet alles draait om geld! Er zijn gelukkig nog altijd persoonlijkheden waar we naar opkijken: Mandela (politiek), de paus(religie),…  Het is misschien wel een gedachte die bij een bepaald deel van de bevolking leeft. Maar gelukkig zijn er nog heel wat mensen die met hun visie andere mensen kunnen beïnvloeden zonder op winst uit te zijn.


Alles draait om geld
Tv-uitzending waar ex-bankier getuigt wat bonussen met de mens kan doen:
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/552147

Tweede idee bij Paul Verhaeghe    
Over losers en winners
“ Bovendien gaat dit gepaard met een koppeling aan de zogenaamde meritocratie, waarbij iedereen verantwoordelijk geacht wordt voor het eigen succes of de eigen mislukking – dit is de mythe van de self made man. Als je slaagt, heb je het aan jezelf te danken, als je mislukt ook en het belangrijkste criterium is winst, geld – het moet opbrengen, dat is de boodschap.”


Er zijn heel wat mensen die inderdaad hun succes en “geluk” laten bepalen door hun status en hoeveelheid geld. Jammer genoeg beseffen ze pas wanneer het minder gaat (b.v.:ontslag) dat hun wereld op los zand is gebouwd. In crisis tijd komen pas de echte waarden naar boven. Niet iedereen kan aan de top staan! En ook een top heeft een stevige basis nodig.
Derde idee bij Paul Verhaeghe    
Alles is te koop
“Wij leven in een neoliberale samenleving waarin alles een product geworden is”

Misschien is dat voor sommigen waar, maar mensen met gezond verstand weten dat echte waarden zoals vriendschap niet te koop zijn. Sommige dingen kan je niet maken en moeten langzaam groeien.
 
Vierde idee bij Paul Verhaeghe    
Ikke en de rest kan stikken
“De mens is nu eenmaal egoïstisch en corrupt, zo luidt het, enkel uit op eigen voordeel en genot en altijd in concurrentie met de ander – survival of the fittest, selfish genes, weet je wel? Wie daar anders over denkt, is naïef en dom. Get real, dat is het ironische bevel”
Ik geloof wel dat er nog dan nog vele  mensen die nog om anderen geven. Veel mensen binnen de zorg en onderwijs weten maar al te goed dat er andere en betere waarden zijn dan veel geld verdienen. Een wereld waar samengewerkt wordt heeft veel meer kans op slagen. En iedereen kan zijn verantwoordelijkheid nemen om er een betere samenleving van te maken. De tekst van Paul Van Vliet verwoordt mooi dat wij onderwijsmensen verandering en verbetering kunnen brengen...

Nieuw: Paul Van Vliet: Wie dan wel?



Als wij niet meer geloven dat het kan
Wie dan wel?
Als wij niet meer vertrouwen op houen van
Wie dan wel?
Als wij niet meer proberen
Om van fouten wat te leren
Als wij 't getij niet keren
Wie dan wel?

Als wij niet meer zeggen hoe het moet
Wie dan wel?
Als wij niet meer weten wat er toe doet
Wie dan wel?
Als wij er niet in slagen
De ideeen aan te dragen
Voor een kans op betere dagen
Wie dan wel?

Als wij niet meer geloven dat het kan
Wie dan wel?
Als wij er niet mee komen, met een plan
Wie dan wel?
Als wij er niet voor zorgen
Dat de toekomst is geborgen
Voor de kinderen van morgen
Wie dan wel?
Als wij onszelf niet dwingen
Een gat in de lucht te zingen
Waar zij in kunnen springen
Wie dan wel?


Egoïsme kwis
Hier kan jezelf de test doen om te weten hoe egoïstisch je (niet) bent.

Bent u een egoïst of een altruïst? Bent u sociaal of asociaal? Bent u moreel consequent? Doe deze Egoïsme Kwis en kom er achter. Kies E (Eens) als u het met de stelling eens bent, O (Oneens) als u het er niet mee eens bent of A voor Anders.




Martin Luther King I have a dream
 Citaat


Deel uit de originele rede in het Engels

" I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: "We hold these truths to be self-evident: that all men are created equal." I have a dream that one day on the red hills of Georgia the sons of former slaves and the sons of former slave owners will be able to sit down together at a table of brotherhood. I have a dream that one day even the state of Mississippi, a state, sweltering with the heat of injustice and sweltering with the heat of oppression, will be transformed into an oasis of freedom and justice. I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character. I have a dream today."

Vertaling in het Nederlands

"Ik heb een droom dat op een dag dit land zal opstaan en de ware betekenis van haar credo zal naleven: "Wij vinden de volgende waarheden vanzelfsprekend: dat alle mensen gelijk geschapen zijn". Ik heb een droom dat op een dag, op de rode heuvels van Georgia, de zonen van voormalige slaven en de zonen van voormalige slavenhouders in staat zullen zijn samen aan te schuiven aan een tafel van broederschap. Ik heb een droom dat op een dag zelfs de staat Mississippi, een staat, die blakert in de hitte van onrecht en blakert in de hitte van onderdrukking, veranderd zal worden in een oase van vrijheid en gerechtigheid. Ik heb een droom dat mijn vier kinderen op een dag zullen leven in een land waar zij niet beoordeeld zullen worden op hun huidskleur, maar naar de inhoud van hun karakter. Ik heb een droom vandaag."

 
 
 
 
 
 
 
Nelson Mandela
Het artikel kan je terug vinden door op de volgende link te klikken: http://www.standaard.be/tag/nelson-mandela
Quotes van Nelson Mandela
Mandela gaf heel wat inspirerende toespraken, zijn woorden gaven mensen kracht en hoop, en zullen ook na zijn dood hun kracht niet verliezen.
Over vriendschap en solidariteit:
‘Als de jaren verdergaan herkent men steeds meer het belang van vriendschap en menselijke solidariteit. En als een negentig jaar oude man eens wat ongevraagd advies mag geven, dan zou het zijn dat je, ongeacht je leeftijd, menselijke solidariteit, de zorg voor de andere, als de centrale waarde in je leven moet nemen.’ Lezing in Kliptown, Soweto, 12 juli 2008.
Over armoede:
‘Armoede bestrijden is geen daad van liefdadigheid. Het is een daad van rechtvaardigheid. Het is de verdediging van een fundamenteel mensenrecht, het recht op waardigheid en een fatsoenlijk leven. Zolang armoede blijft bestaan, is er geen echte vrijheid.’ Toespraak in Johannesburg, 2 juli 2005.
Over racisme:
‘Racisme is het bederf van het menselijk geweten. Het idee dat iemand inferieur aan een ander zou zijn, dat iemand zichzelf superieur acht en anderen als minder menselijk beschouwt, ontneemt hem menselijkheid, zelfs van diegene die zichzelf god waant.’Toespraak in het Britse Parlement, 11 juli 1996.
Over gelijkheid:
Tijdens mijn leven heb ik mij gewijd aan deze strijd van het Afrikaanse volk. Ik heb gevochten tegen blanke overheersing en tegen zwarte overheersing gevochten. Ik heb het ideaal van een democratische en vrije samenleving gekoesterd, waar iedereen in harmonie en met gelijke kansen samenleeft. Het is een ideaal waar ik voor leef en dat ik hoop te verwezenlijken. Maar als het moet, ben ik ook bereid om er voor te sterven. 
Getuigenis tijdens het Rivonia-proces, 20 april 1964
Over zijn vrijlating:
Vrienden, kameraden en mede-Zuid-Afrikanen. Ik begroet u in de naam van vrede, democratie en vrijheid voor allen. Ik sta hier voor u, niet als een profeet maar als een nederige dienaar van het volk. Uw onvermoeibare en heldhaftige offers hebben er voor gezorgd dat ik hier vandaag sta. Daarom plaats ik de resterende jaren van mijn leven in uw handen.
Na zijn vrijlating uit de gevangenis van Robbeneiland, 11 februari 1990
 
 
Flashmop Mandela
 
De klanten van warenhuis Woolworths in de wijk Parkview in Johannesburg keken maandag vreemd op toen het bekende Soweto Gospel Choir in de gangen van het warenhuis hulde bracht aan de pas overleden Nelson Mandela.
Nelson Mandela heeft gestreden voor gelijkheid tussen  blank en zwart . Hij heeft er 25 jaar lang voor in de gevangenis gezeten. Hij is uiteindelijk de eerste zwarte president van Zuid-Afrika geworden. Nelson Mandela  kreeg de nobelprijs voor de vrede.



De omgevingscirkels: (Nieuw)

bron: Cursus RZL: mens en samenleving

 
 
 
Verbondenheid met zichzelf
We zoeken verbinding met onszelf, met onze gevoelens, verlangens, gedachten. Mensen moeten hun leren goed voelen in hun vel, mensen moeten leren zichzelf te aanvaarden met hun mogelijkheden en beperkingen.
 
Ik voel me goed in mijn vel en aanvaard mezelf om wie ik ben. Niemand is perfect, iedereen heeft zijn eigen talenten en beperkingen. Je moet eerst jezelf graag zien vooraleer je iemand anders graag kan zien.
Ieder mens is wel eens uit balans en heeft soms wel eens het gevoel dat het even niet meer gaat. Het is belangrijk om weer in evenwicht te komen om een gelukkig, creatief en zinvol leven te leiden.
 
Verbondenheid met andere mensen
'Mensen zijn geen mensen zonder contact met anderen. Tussen mensen die mekaar ontmoeten is er altijd contact. Als dat contact goed is, komt er verbinding tot stand: écht luisteren, respect voor elkaar opbrengen, aandacht hebben voor wensen en behoeften van de ander.' (Jochems, 2010)
 
Vrienden en familie zijn voor mij heel belangrijk. Ik zou niet weten wat ik zonder hen zou moeten doen. Ze staan altijd voor mij klaar. Door contact te hebben met mijn vrienden en familie kan ik me gelukkig voelen. Ik kan me amuseren, plezier beleven en lachen door hen te respecteren, hen alles te vertellen als er me iets dwars zit en rekening te houden met de gevoelens van anderen.  
 
Verbondenheid met het materiële
Mensen krijgen best ook verbinding met het materiële. Wanneer ze het materiële beter leren kennen, dan groeit ook de verantwoordelijkheid en de zorg ervoor. Wanneer je ziet, hoeveel moeite de gemeente arbeider doet om het bloemenperkje in je wijk aan te planten, het gras te maaien en het park proper te houden, gooi je niet achteloos een blikje neer (op 3 meter van een vuilnisbak)
 
Ik vind het heel belangrijk dat je respect hebt voor je eigen materiaal en het materiaal van een ander. Als ik iets van iemand leen dan ben ik in de eerste plaats heel blij dat ik dat van die persoon mag lenen en dan draag ik daar zorg voor. Soms kan een voorwerp een emotionele waarde voor iemand hebben bijvoorbeeld je eerste knuffel. Of een ring van je overleden oma. Dan draag je daar extra zorg voor.
 
Verbondenheid met een groep/ samenleving / cultuur
Mensen maken deel uit van een grotere samenleving. Ook hiermee moeten ze verbinding kunnen maken. Ieder(e) mens/groep in kleinere of grotere samenlevingsverbanden verdient respect. Ieder(e) mens/groep heeft mogelijkheden en kwaliteiten en dient in zijn eigenheid te worden gewaardeerd. Zo groeit verbondenheid tussen de mens en de gemeenschap waarin hij leeft en tussen groepen en het grotere samenlevingsgeheel.
 
Iedereen heeft een plaats binnen de samenleving. Door een of andere manier is iedereen met elkaar verbonden. Ik vind het belangrijk dat je respect hebt voor je medemens. Het kan altijd gebeuren dat je hulp van iemand nodig hebt en dat jij ook bereid bent om iemand anders te helpen.
 
Verbondenheid met het levensgeheel/de natuur
Hier staan we stil bij de mens als onderdeel van het grotere geheel. 'In feite komen in deze band dus alle vier de vorige 'Verbondenheden' samen: hier raken ze elkaar, hier ontmoeten ze elkaar. In deze alles overstijgende cirkel van Verbondenheid horen ook religieuze of andere levensbeschouwingen thuis.' (Jochems,2010) In de godsdienstige of  andere levensbeschouwingen vinden we vaak bovenvernoemde onderdelen van verbondenheid terug.

Deze cirkel vind ik niet zo belangrijk. Ik vind dat geloven op meerdere manieren kan en dat is iets persoonlijks en voor iedereen anders. Ik vind het wel belangrijk dat je zorg draagt voor de natuur en je verbonden voelt.




Nieuw : Interview met Paus Franciscus


Ik vind dat iedereen recht heeft op vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Ik vind het heel verontrustend wat er gebeurt in de Gazastrook, in Oekraïne enz. Mensenrechten worden voortdurend geschonden. Russen en Oekraïeners voelen zich niet meer verbonden met elkaar. Joden en Palestijnen voelen zich niet meer verbonden met elkaar. Ik denk dat het daardoor komt dat ze hun waarden als respect en verantwoordelijkheid verloren zijn. Maar hoe kunnen ze die terugvinden? Voor mij persoonlijk stemt dit tot nadenken over mijn opleiding kleuteronderwijs. Ik besef dat het werken aan verbondenheid een heel belangrijke uitdaging zal zijn om de volgende generaties op te voeden. Ik geloof dat als kinderen zich goed in hun vel voelen en hun eigen mogelijkheden en beperkingen kennen ze ook beter zullen openstaan voor elkaar. Een voorbeeld van tijdens mijn stage: 2 kleuters maakten ruzie in de boerderijhoek om op hetzelfde moment de koe te willen melken. Toen ik ze de opdracht gaf dat de ene kleuter mocht melken en de andere kleuter de melk mocht overgieten en meten moesten ze echt samenwerken. De ene moest de andere helpen. Ze hadden elkaar nodig en voelden zich opnieuw met elkaar verbonden. Ik geloof dat verantwoordelijkheid dus ook in kleine dingen kan genomen worden.  Nu we stilstaan en de 100 jarige oorlog herdenken en hoopten dat er nooit meer oorlog zou komen moeten we helaas vaststellen dat er toch ook vandaag   zoveel ongelijkheid en geweld is in de wereld.. Het geweld neemt elke dag toe. Dit maakt mij bezorgd, onrustig en bang. Ik vind het moeilijk om de oorlogsbeelden elke dag opnieuw te bekijken.
Ik zit met heel wat vragen en bezorgdheden en het is in die zin dat ik mij kon identificeren met de 5 Vlaamse gelovige en ongelovige jongeren  hun bezorgdheden en vragen over onze samenleving aan onze Paus voorlegden. De jongeren kwamen met een bang hartje bij de Paus binnen maar de Paus wist ze onmiddellijk op hun gemak te stellen. Hij zei: "Jullie zijn de koningen" Paus Franciscus kan zichzelf dus nog klein maken. Ook de paus  verwoordt dat hij bepaalde angsten heeft. Hij verwijst naar Jezus die heel vaak zegt: wees niet bang" Angst is normaal. Iedereen is bang zegt de paus. Er is goede angst die ervoor zorgt dat we voorzichtig zijn en er is ook slechte angst die je te veel beperkt en verlamd. Die slechte angst moeten we proberen kwijt geraken om nieuwe uitdagingen te durven aangaan. We mogen niet bang zijn om te leven...
De paus zei: "we zijn allemaal maar mensen, we maken allemaal fouten. Niemand is perfect. "Toen de jongeren hem vroegen of hij zelf ook fouten maakt vertelde hij dat hij vroeger te autoritair was en dat hij nu geleerd had om naar anderen te luisteren en in dialoog te treden. De paus vindt ook dat fouten de beste leermeesters zijn. Ook vind de paus dat wij mensen allemaal broeders zijn van elkaar: joden, boedhisten, moslims. Iedereen is gelijk. We moeten op zoek en spreken vanuit authenticiteit. De paus zet de armen, zwakkeren in het hart van het evangelie. In het centrum regeren  te vaak macht en geld. Als voorbeeld zegt hij  dat we te weinig voor onze ouderen zorgen en daardoor sterven ouderen aan euthanasie. De paus stelt ook vast dat er teveel werkloosheid is bij jongeren. Hij daagt ons uit om een nieuwe taal en nieuw geluid te zoeken door op zoek te gaan naar de waarheid. Waar is God en waar is de mens? Hij zegt: als de mens zichzelf vindt , vindt hij God. Paus Franciscus had  als afsluiter ook een vraag voor de  jongeren: "Waar is je schat? waar rust je hart? op welke schat rust je hart? want die schat zal je leven bepalen. Geld, macht, trots of....goedheid, schoonheid, de wil om het goed te doen. Het kunnen zoveel dingen zijn, jullie moeten  antwoorden aan jezelf, alleen."





 


 

 


 
 
 
   

 
 



  

1 opmerking:

  1. Fijn dat jullie de opdracht kregen om het werk van Paul Verhaehge te lezen. Jammer dat de auteur nergens pasklare antwoorden aanreikt bij de aanmerkingen die hij heeft over onze huidige maatschappij!HDP

    BeantwoordenVerwijderen